top of page
landscape-1482900_edited.jpg

hem / nyheter 

nyhetsinlägg

God Jul och Gott Nytt år från oss på AltecoDet är snart dags att lägga år 2021 till handlingarna. Innan vi går på en efterlängtad jul- och nyårsledighet vill vi summera året som gått med ett axplock av händelser. Vi har mycket att vara stolta över och ser samtidigt fram emot nya spännande kundsamarbeten under 2022.


Vi hälsar Anders Dahlin välkommen till Alteco!

Under hösten har Alteco fått en ny kollega i Anders Dahlin, som närmast kommer från forsknings- och utvecklingsavdelningen på LKAB. Anders är utbildad civilingenjör och teknologie licentiat inom processmetallurgi. Hos Alteco kommer han att arbeta som processingenjör.

- Vi är glada att hälsa Anders välkommen till oss! I sin roll som processingenjör kommer han att kunna stötta våra kunder och bidra till Alteco med sitt djupa processkunnande. Hans starka kompetens inom järn- och stålframställning ligger helt rätt i tiden och blir ett mycket välkommet tillskott för oss, säger Isak Vikman, VD på Alteco.


Anders berättar att det var efter studiebesök till de svenska stålverken som han hittade sin inriktning mot processmetallurgi, järn- och stålframställning.


- Att se järnet rinna som vatten ur masugnen och ljusbågsugnarna var väldigt fascinerande! Det bidrog till att jag ändrade kurs från min tidigare civilingenjörsutbildning inom materialdesign, säger Anders.


Förutom processmetallurgin har Anders ett stort intresse för idrott och friluftsliv. Tidigt började han orientera och åka skidor inom Domnarvets GoIF i uppväxtstaden Borlänge. Tillsammans med sin sambo har Anders tre barn och sedan några år har familjen slagit ner bopålarna i Gällivare. Innan barnen kom var Anders och hans sambo under en period i Australien, där de vid sidan av varsin traineetjänst orienterade bland giftormar och skorpioner i Victorias fantastiska natur.


Är du nyfiken på att veta mer om Anders Australien-äventyr? Kontakta honom gärna, och passa samtidigt på att fråga om hans roll och hur vi på Alteco kan hjälpa er och er verksamhet.

Alteco stärker organisationen med ny styrelseordförande

Ett annat välkommet tillskott hos Alteco är vår nya styrelseordförande Jan Nilsson. Redan för ett år sedan tillträdde Jan som styrelseledamot och under hösten föreslog valberedningen honom till styrelseordförande efter Örjan Andersson, som överlämnar ordförandeskapet med varm hand.


- I ordföranderollen kommer Jan att stärka bolaget ytterligare genom sitt genuina ledarskap och sin starka integritet. Jan har under sitt yrkesverksamma liv byggt upp gedigen kompetens att hantera stora och komplexa industriprojekt, säger Örjan Andersson.


Jans personliga egenskaper och breda industrikunnande kommer att vara ett välkommet tillskott framöver då många stora industrisatsningar i Norrbotten ska gå från plan till verklighet.- Jan kommer att fortsätta det strategiska arbetet med bygga ett ännu starkare team som kan fortsätta att bidra till de stora satsningarna här i Norr, säger Altecos VD Isak Vikman.


Jan bor sedan många år i Skellefteå och har över 30 års erfarenhet av att leda, medverka i och driva högteknologiska industriprojekt vid Boliden, Outokumpu och Outotec. Under sin karriär inom industrin har Jan arbetat både nationellt och internationellt men alltid haft störst fokus på gruvorna och smältverken i området runt Skellefteå. Vad gäller den nya rollen berättar Jan att Altecos öppna och transparenta arbetsklimat med fokus på kvalitet och kompetens hade stor betydelse när han tackade ja till ordförandeklubban.

- Alteco vill utveckla och bygga upp något bra och jag ser verkligen fram emot att vara med på den resan. Att företaget prioriterar kvalitet framför volym är viktigt för långsiktigheten och för att kunna möta kommande utmaningar inom industrin. Här finns både drivna och duktiga människor och det känns väldigt roligt att få förtroendet som deras nya styrelseordförande, säger Jan Nilsson


Jan Nilsson tillträdde sitt nya uppdrag under november 2021.


Förutom tillskotten av nya kompetenta kollegor har vi på Alteco redan tidigare ett starkt team som bidrar till framgången i våra projekt och kundsamarbeten. Här är några exempel på projekt som vi har deltagit i under året.


Direktreduktionsanläggning

Under 2021 har Alteco hjälpt LKAB att samordna och integrera de nya planerade förädlingsverken, som ska byggas för att producera fossilfri HBI (Hot Briquetted Iron) från och med 2026. Bolagen som står bakom det första steget i satsningen (Hybrit) uppger att tekniken kommer att kunna minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent, vilket motsvarar en tredjedel av utsläppen från hela industrin. På sikt kan satsningen bidra till att kapa utsläppen från järn- och stålproduktion i hela världen.


För oss på Alteco betyder det mycket att ingå i ett så viktigt och framåtblickande projekt. Med vår företagskultur, lokala närvaro och kompetens kan vi bidra med energi i detta krävande men spännande industriprojekt.


Alliansen uppfordring

År 2020 gjorde Alteco en förprojektering åt LKAB för att utreda vilka åtgärder som krävs för en fortsatt hög drifttillgänglighet inom Alliansen Bergspel de kommande 15 åren. Samtidigt undersökte vi förutsättningarna för att öka kapaciteten med 25 procent under samma tidsperiod. 2021 gick projektet in i anläggandefasen, där Alteco har ansvarat för disciplinen Mekanik. Under året har vi projekterat uppgraderingar på stora delar av uppfordringsanläggningen där krossar, matare, hydrauliksystem och bergspel ingår. Eftersom Alteco har gedigen erfarenhet från tung industri och användningen av produktionsmaskiner inom gruvnäringen så är detta ett uppdrag där vi är väldigt stolta över att kunna vara med och bidra. Under 2022 går projektet in i sin slutfas.


Säkra bandtransportörer

Under 2021 har Alteco haft uppdraget att projektera skyddshöjande åtgärder för 300 av LKAB:s transportörer. Genom projektet vill LKAB förbättra arbetsmiljön och höja säkerheten i sina anläggningar. Alteco har jobbat hårt för att hitta nya innovativa vägar som kan effektivisera projekteringsprocessen - en utmaning som känns extra spännande och viktig eftersom resultatet kommer att beröra så många aktörer. I projektet har vi arbetat med parametrisk och automatiserad design och montaget i anläggningarna ska delvis kunna genomföras papperslöst. Vi hoppas kunna komma i mål med projekteringen så snart som möjligt, därför känns det väldigt bra att vi för tillfället har ett försprång mot tidplanen. Det har vi våra fantastiska och ambitiösa ingenjörer att tacka för, likväl som ett mycket bra samarbete med våra kontaktpersoner på LKAB.


Med den här sammanfattningen av året vill vi tacka alla samarbetspartners och kunder som bidragit till att 2021 varit ett givande och händelserikt år. Vi önskar er en riktigt God Jul, ett gnistrande Gott Nytt År och ser fram emot nya spännande samarbeten år 2022.238 visningar

Comments


Senaste nyheter

bottom of page